Sa invatam sa fim atenti la emotiile noastre si la ceea ce ne transmite sufletul nostru, contrar tendintei actuale a societatii, de a face totul pe redepe-inainte….

Vindecarea emotionala cu ajutorul uleiurilor esentiale:

Unul dintre cele mai importante aspecte de vindecare legate de uleiurile esentiale este abilitatea lor de a depasi asa numita “bariera sange-creier”.

Cand inhalam moleculele de ulei si acestea ne ajung pana in cavitatile nazale, ele se indreapta direct spre creier, intr-o portiune centrala a acestuia denumita “amigdala cerebrala” ( sau diencefalon).

Acesta este sediul central al sistemului limbic, care gestioneaza informatiile stocate si toate experientele noastre emotionale accumulate in timp.

Aceasta parte a creierului nu intelege cuvintele, este incapabila sa comunice si sa inteleaga limbajul scris sau vorbit. Nu raspunde/reactioneaza decat la miros.

Astfel, uleiurile esentiale constituie un puternic mijloc de a conecta acea portiune non-verbala a creierelor noastre, care inmagazineaza sentimente si emotii.

Acesta este si motivul pentru care atunci cand mirosim o placinta cu mere ne regasim, cu ochii mintii, in bucataria bunicii, pe cand eram copii. Din acest motiv mirosul de tamaie il duce pe credincios cu gandul la mersul duminica la biserica, loc in care simtea acel miros.

Interesant de aflat este ca , desi centrul creierului este cel care coordoneaza amintirile emotionale, de fapt, acestea nu se afla stocate acolo…

Aceasta parte a creierului asigura functiile unui bibliotecar care catalogheaza toate “cartile noastre cu amintiri” si apoi le aloca cate un loc pe rafturile templului nostru-corpului nostru-care pastreaza acele informatii pentru reveniri ulterioare.

Cand traim o experienta emotionala-mai ales una traumatica sau dureroasa- amigdala cerebrala ii cere unei anumite parti a corpului nostru sa retina acea experienta, pana cand suntem pregatiti sa o infruntam.

Organismul este alcatuit din vreo 100 de trilioane de celule , fiecare avand un lant AND capabil sa stocheze pana la 5GB de date, care pot replica lanturile de amintiri ARN( acid ribonucleic), fara limite. Creierul emotional poate delega orice parte a corpului nostru sa stocheze un sentiment ori o amintire emotionala.

Nu ramanem niciodata fara spatiu de stocare. Ceea ce purtam in corpul nostru este mai mare decat amintirile combinate ale tuturor calculatoarelor din lume.

Orice alta fiinta umana are acesta capacitate uimitoare.

Daca credeti ca specia umana este rezultatul a miliarde de ani de evolutie “accidentala”, intelegerea stocarii amintirilor, frumos structurata si sistemul de recuperare pe care fiecare dintre noi il detine contituie un element mai mult decat suficient pentru a dovedi falsitatea unor asemenea notiuni.

Numai un Dumnezeu bland si binevoitor ar putea concepe si crea un asemenea mecanism elegant – si totodata, complex- si ar putea sa il mentina in stare de functionare, fara ca noi sa fim constienti de acest fapt.

Atunci cand un ulei esential patrunde la nivelul creierului central, acest lucru ne permite noua sa accesam amintiri sau emotii uitate, pe care trebuie sa le confruntam.

Emotiile stocate in corpul nostru ne pot imbolnavi.

Daca aceste amintiri sau emotii sunt stocate la nivelul stomacului, putem avea dureri stomacale.

Daca acestea se afla la nivelul pancreasului, putem face diabet.

Daca ele se gasesc in ficat putem avea mai multe probleme.

Daca se stocheaza la nivelul tiroidei sau al altor glande endocrine, putem avea probleme hormonale.

Daca acestea sunt localizate la nivelul incheieturilor, putem face artrita.

Emotiile stocate pot cauza si aparitia cancerului, acesta fiind si motivul pentru care femeile – a caror expresie fizica a iubirii si afectiunii sunt sanii- fac, uneori, cancer la san. In asemenea cazuri, o anumita trauma emotioanala a fost reprimata si stocata in memoria celulei care blocheaza capacitatea naturala a femeii de a lasa iubirea sa se reverse asupra celorlalti si/sau chiar asupra lor.

Asadar, atunci cand uleiurile esentiale declanseaza o amintire suparatoare din punct de vedere emotional, ni se ofera ocazia de a confrunta acea emotie si de a o elibera din sistemul nostru- permitand, astfe, vindecarea.

Uneori aceasta vindecare se produce instantaneu, odata cu eliberarea emotiei in cauza, iar, alteori, dureaza ceva mai mult.

In orice caz, se produce vindecare.

Sursa: dr. David Steward- “Uleiuri biblice tamaduitoare"