Suntem in plin sezon de viroze, iar virusii isi vor face de cap ca de obicei!!

Peste 200 de virusuri cunoscute pot determina aparitia racelii, de aici si multidudinea posibilitatilor de infectare virala, mereu poate fi vorba de alta viroza contactata mai ales in randul copiilor.

Simptomele cauzate de ea sunt: senzatie de oboseala si frig, stranut, durere de cap, secretii nazale (nas curgator), congestie nazala ( nas infundat), tuse, durere in gat, uneori este prezenta si febra.

Cat dureaza viroza?

Simptomele se amelioreaza, in mod obisnuit, în 7-10 zile, dar în unele cazuri pot persista până la trei săptămâni. La copii, tusea dureaza mai mult de zece zile in 30-40% din cazuri, ajungand la peste 25 de zile în 10% din cazuri.

Studiile spun ca nici un tratament nu poate scurta perioada de boala (fiind vorba despre un virus) ci doar se poate actiona asupra simptomelor asociate, pentru a nu ne face iluzii ca utilizand uleiuri esentiale de 2-3 ori, gata o sa scapam ca prin minuni de viroza.

Prin folosirea uleiurilor esentiale putem sa reducem la minim perioada de boala, fara sa ajungem la complicatii (pneumonii, otite), unele demonstrand prin studii ca scad infectivitatea virala a celulelor, cum este blendul On Guard (Link studiu - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21078173)

Sunt destule personane care utilizeza uleiuri esentiale si nu am mai cumpara medicamente, bucurandu-se din plin de darurile naturii.

Asadar, cele mai folosite  uleiuri esentiale in viroze sunt : cimbru (thyme), lamaie (lemon), melaleuca, rosmarin (rosemary), eucalipt (eucalyptus radiata), menta (peppermint), douglas fir, cedru (cedarwood), chiparos (Cypress), white fir/siberian fir, scortisoara (cinnamon), cardamon, lavanda, ghimbir, tamaie, breathe, on guard.

Solutii simple de la primele simptome:

# Diluati in functie de varsta si masati pe gat, tample, frunte, in spatele gatului (ceafa), sinusuri, piept, talpi.

# Difuzati in aer cu ajutorul difuzorului

# Faceti inhalatii: plasati 1-2 pic intr-un bol cu apa fierbinte si inhalati vaporii. Pt copii sunt potrivite in timpul baii; plasati picaturile de ulei esential in sare si apoi dizolvati in apa din cada.

# Inhalati direct din sticluta. Puneti in palme, inhalator personal, pe un disc de bumbac si inhalati. La copii le puteti pune pe gulerul bluzei ce o poarta.

# Luati intern 1-2 pic sublingual sau in capsula vegetala pe care trebuie sa o completati apoi cu ulei de masline.

Recomadari de utilizare

o Administrarea interna este permisa adultilor si copiilor cu varsta peste 6 ani. Se administreaza intern doar uleiurile esentiale ce au specificat acest lucru - simbolul I

o Respectati dilutia si cantitatea recomandata per utilizare si pentru 24 h ( vezi tabelele de mai jos)

o Fiti consecventi, aplicati uleiurile esentiale la 4h, chiar mai des, depinde de situatie. Mai bine mai putin si mai des decat mult dintr-o data si rar.

Unde aplicam?

 De regula in proximitatea organelor tratate, in cazul nostru, in probleme respiratorii, pe piept si spate, fiind zone cu absorbtie buna conform lui Robert Tisserand.

Tot Robert Tisserand spune ca aplicarea pe talpi la adulti si copii mari este mult mai putin eficienta, deoarece talpile au un strat cornos in plus, ceea ce face ca absorbtia sa fie mult ingreunata.

Totusi este un loc perfect de aplicat la copii mici (sub 2 ani) mai ales a uleiurilor “hot” (On Guard) sau Menta (de dorit sa fie departe de nasul copilului mic), pentru ca grosimea stratului cornos nu se compara cu a unui adult si este sigura si eficienta, dar in cazuri mai putin acute.

In cazuri acute, in care ne dorim eficienta maxima, ca prima opțiune este inhalarea si apoi masajul spatelui, pieptului, abdomenului pentru ca inhalarea este mult mai eficienta decat aplicarea topica (conform lui Robert Tisserand, atunci cand le inhalam se absorb in proporție de 75%, iar cand le aplicam topic, 10%).

Difuzati alternand mereu uleiuri ce se potrivesc pentru afectiunea respectiva si intermitent de mai multe ori pe zi (1h difuzat, 1h pauza) in cazuri acute(viroza, tuse etc.), utilizand mai multe picaturi de ulei esential (depinde de marimea camerei). Pentru relaxare, somn, calmare, stare de bine, putem recurge la difuzarea subtila, cu mai putine picaturi de ulei esential si un timp de difuzare mai lung.

> Blendurile, fiind deja un amestec de uleiuri esentiale, este de preferat sa le utilizam ca atare, fara alte combinatii. Pentru ca intereactiunea dintre acele uleiuri esentiale a fost studiata in laborator si s-a dovedit a fi una sinergica, de potentare a propietatilor.

In ceea ce priveste uleiurile esentiale singulare, de preferat este sa le aplicam stratificat, adica la 30 sec. distanta intre aplicari daca nu stim exact ce cu ce se combina mai bine.

Daca trebuie sa le combinam, este bine sa o facem cu maxim 2-3 uleiuri odata si mai bine sa tot alternam combinatii de uleiuri esentiale ce merg in afectiunea respectiva.

In acest sens urmareste imaginea de mai jos pentru a vedea sinergiile uleiurilor esentiale folosite in raceli.

De asemenea intr-o alta imagine aveti precautiile si atentionarile uleiurilor .