Pezentam in acest articol despre beneficiile urmatoarelor uleiuri esentiale:

bergamot

cuișoară

Eucalipt

Ghimbir

Grapefruit

Lavandă

Lămâie

Oregano

Mentă

Rozmarin

mentă creață

Cimbru

Wintergreen

Deoarece multe uleiuri sunt concentrate,trebuie luat în considerare ca 1 picătură este egală cu 1 linguriță de un condiment sau de planta medicinala.  Datorită concentrației lor, diluția este importantă. A NU se  consuma direct.

Este întotdeauna IMPORTANT să citiți eticheta uleiului esențial înainte de a-l adăuga in alimente sau ingerare. Dacă pe eticheta scrie  "NU ESTE PENTRU UTILIZARE INTERNA", nu-l consumați oral, nici in băuturi sau alimente. Cele mai multe uleiuri esențiale care pot fi utilizate intern sunt etichetate  ca fiind sigure. Citiți întotdeauna eticheta înainte de a-l consuma.

Uleiurile esențiale trebuie păstrate departe de copii mici. Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, consultați-vă cu cu medicul   înainte de a-l folosi.

 De la începutul civilizației umane, oamenii au realizat cat sunt de benefice uleiurilor esențiale . Vechii egipteni le foloseau în timpul festivităților ceremoniale și la procesul de mumificare, iar pe parcursul istoriei, aceste uleiuri au continuat să fie foarte apreciate și utilizate frecvent ca arome, oferite ca daruri și chiar tranzacționate ca monedă.

Popularitatea uleiurilor esențiale continuă în vremurile noastre moderne. Mulți oameni le aplică local pe piele sau adăuga câteva picături în apa de baie, în timp ce alții folosesc un difuzor pentru a dispersa aromele dulci ale acestor uleiuri la locuri de muncă sau de locuit. Cu toate acestea, există o altă modalitate excelentă de a vă bucura de beneficiile pentru sănătate: adăugați uleiuri esențiale comestibile în produsele alimentare. Este foarte ușor și aromat!

 Aceste uleiuri esențiale pot fi luate pe plan intern - ele pot fi fie introduse într-un pahar de apă rece și consumate sau utilizate ca aromă de făină.

 

Bergamot ( Citrus aurantium var.  Sau  Citrus bergamia . )

Bergamotul este un ulei esențial derivat din citrice. Acesta a fost folosit din antichitate. Când se amestecă cu ceaiul negru , rezultă  Earl Gray , un ceai consumat în mod obișnuit la nivel mondial. Beneficiile includ:

Ajută la digestie la cei cu boală inflamatorie intestinală, potrivit unui studiu din Clinical Nutrition.

Ajută la tratarea ficatului gras, potrivit unui studiu din 2017 din World Journal Gastroenterology

Reduce nivelul de colesterol și reduce riscurile infarctului de inimă, potrivit unui studiu din 2015

Are proprietăți antibacteriene, inclusiv ucide h. pylori , bacterii care cauzeaza ulcere gastrice si cresc riscul de cancer la stomac, conform unui studiu din 2016

Imbunatateste functia creierului la cei cu schizofrenie, potrivit unui studiu din Journal of Psychopharmacology Clinical

Instrucțiuni: Utilizați cu difuzor . Puneți 2-3 picături în difuzor împreună cu apă pentru inhalare. De asemenea, puteți pune câteva picături într-un pahar de apă pentru a lua oral.

 Clove ( Syzygium aromaticum )

Odată derivat din arborele de cuișoare, cuisoarele sunt indigene în Asia de Sud-Est și Indonezia. Acesta are numeroase beneficii pentru sănătate, potrivit unui studiu din 2014, care include:

 Arome alimentare în produse de cofetărie, ceaiuri și sosuri

Atunci când este aplicat topic pe răni, proprietățile sale antibacteriene pot ajuta la prevenirea infecțiilor

Studiile arată proprietăți de ameliorare a durerii atunci când sunt aplicate topic la dureri articulare și mușchi, iar oamenii l-au folosit pentru durerile de dinți începând cu secolul al XIII- lea

Poate fi aplicat local pe piele pentru a menține insectele departe, dar trebuie diluat.

In tratamentul cu anticorpi orali

Notă: dacă vă aflați pe soluții de diluare a sângelui, consultați-vă cu medicul dvs. înainte de a fii ingerat.

 Eucalipt  (Eucalyptus globulus, Eucalyptus sideroxilon și Eucalyptus torquata)

Eucaliptul este originar din Australia, unde aborigenii au folosit această plantă indigenă pentru a ajuta la tratarea infecțiilor sinusale, a infecțiilor respiratorii și a durerii. Evitați consumul direct de ulei concentrat - acesta trebuie diluat.

 Beneficiile includ:

 • Arome alimentare în ceaiuri , jeleuri și sosuri
 • Respirația superioară Îndepărtarea infecției. Inhalarea unui amestec care conțin eucalipt reduce la minim simptomele infecției, potrivit studiilor
 • Proprietăți antibacteriene atunci când eucaliptul a fost aplicat topic, potrivit unui studiu din 2012 care a prezentat despre protecția împotriva infecțiilor cutanate bacteriene
 • Poate ucide ciupercile atunci când este aplicat topic
 • Deodorant natural atunci când este aplicat local pe axile

Instrucțiuni: Utilizați un difuzor . Puneți 2-3 picături în difuzor împreună cu apă rece sau caldă pentru inhalare. De asemenea, puteți pune câteva picături într-un pahar de apă pentru a lua oral. Notă: dacă se difuzează, Eucaliptul se potriveste bine cu uleiurile de lavandă și de lămâie.

 

Ghimbir ( Zingiber officinale )

Aceasta planta a fost folosita de secole. Se folosește în alimente, dar și ca ulei esențial. Ghimbirul are multe beneficii pentru sănătate:

 •  Arome alimentare în produse de panificație, ceaiuri , sosuri , pansamente , marinate și multe altele

 • Ajutor pentru digestie
 • Frecvent utilizat de către femeile gravide și cele supuse chimioterapiei pentru indepartarea  greaței, potrivit studiilor.
 • efect   laxativ
 • Proprietăți antibacteriene
 • Durere de scutire și proprietăți antiinflamatorii atunci când estt aplicate topic pe articulațiile afectate

Instrucțiuni: Utilizați cu difuzor . Puneți 2-3 picături în difuzor împreună cu apă rece sau caldă pentru inhalare. De asemenea, puteți pune câteva picături într-un pahar de apă caldă pentru a lua oral.

 Grapefruit ( Citrus paradisi ) 

Grapefruitul provine din insula Barbados din Caraibe și este un hibrid dintre portocalii și pomelo. China este în prezent cel mai important producător mondial de grapefruit, în timp ce Statele Unite ale Americii este al doilea. Grapefruitul este extras din fruct și are multe avantaje:

 • Arome alimentare în ceaiuri , pansamente , produse de patiserie și multe altele
 • In stres și in scutirea de anxietate, potrivit unui studiu din 2017 din Terapiile Complementare în Medicină, care a arătat că cei care au suferit o procedură de colonoscopie au simțit mai puțină anxietate atunci când uleiurile esențiale de grapefruit au fost folosite cu un difuzor.
 • Tratamentul acneei atunci când este aplicat local, datorită proprietăților antimicrobiene

Instrucțiuni: Utilizați cu difuzor . Puneți 2-3 picături în difuzor împreună cu apă apoi inhalati. De asemenea, puteți pune câteva picături într-un pahar de apă pentru a lua oral.

Lavandă ( Lavandula officinalis )

Lavanda mirosul plăcut al lei este , probabil , una dintre cele mai bine cunoscute din toate uleiurile esențiale. Folosit de mii de ani in culturile din întreaga lume, cea mai veche înregistrare a fost datata de greci și de romani. Lavanda poate fi folosită pentru următoarele:

 •  Arome alimentare în produse de panificație, carne, ceaiuri și multe altele

 • Ajută la reducerea efectelor greaței. Plasați o picătură în spatele urechilor sau luați în considerare consumarea unei picături în gură sau cu un pahar mic de apă
 • Ajuta în procesul digestiv
 • Inhalarea lavandei poate ajuta la reducerea nivelului stresului fizic și mental
 • Ajută la îmbunătățirea calității somnului dacă este utilizat local și prin inhalare
 • Conform unui studiu din 2017, lavanda a scazut tensiunea arteriala dupa o interventie chirurgicala deschisa pe inima, in timp ce un studiu din 2015 a aratat, de asemenea, beneficii pentru  tensiunea arterialea.
 • Ajută la reducerea durerii cauzate de arsuri. Aplicați direct sau amestecați cu ulei de nucă de cocos
 • Aplicați direct pe pielea uscată sau amestecați cu ulei de nucă de cocos pentru a ameliora simptomele eczemelor 
 • Aplicați topic pentru a ajuta la prevenirea sau tratarea acneei
 • Ajută la ameliorarea dureri mușchilor și a articulațiilor la aplicare în timpul unui masaj
 • Un studiu din 2017 din Journal of Hand Therapy a arătat ca durerea s-a redus atunci când lavand a fost aplicată local pe încheieturi, ameliorând simptomele sindromului tunelului carpian
 • Studiile deasemenea prezintă ulei de lavandă ca poate ajuta la creșterea părului

Instrucțiuni: Utilizați cu difuzor . Puneți 2-3 picături în difuzor împreună cu apă rece sau caldă dupa care inhalati. De asemenea, puteți pune câteva picături într-un pahar de apă pentru a lua oral. Uleiul esential de lavandă se amestecă bine cu uleiul de tamaie și rozmarin atunci când este difuzat.

 

Lămâie ( Citrus limonum )

Lamaia are un miros familiar, acru și dulce în același timp. Acest ulei esențial are multe utilizări și este utilizat pe scară largă în produsele cosmetice datorită proprietăților sale antioxidante .

 • Poate fi adăugat la alimente, inclusiv ceaiuri , sosuri , iaurturi, condimente de legume, produse de panificație și multe altele
 • Luat cu un pahar de apă, poate stimula procesul digestiv
 • Proprietățile antioxidante ajută la distrugerea virușilor din gât.
 • Amestecat cu apă, poate fi utilizat pentru curățarea ușoară a suprafețelor
 • Amestecat cu ulei de nucă de cocos și aplicat pe piele, ajută la protejarea împotriva oxidării.           

Instrucțiuni: Utilizați cu difuzor  pentru inhalare. Puneți 2-3 picături în difuzor împreună cu apă dupa care inhalati. De asemenea, puteți pune câteva picături într-un pahar de apă pentru a lua oral.

 Lemon se potriveste  bine cu uleiul de eucalipt dacă este difuzat.

 Oregano ( Origanum vulgare )

Oregano este o planta infloritoare originara din regiunea mediteraneana. Acesta a fost folosit de secole și are numeroase beneficii pentru sănătate.

Oregano protejează intestinele împotriva daunelor și ajută la crearea unui intestin mai sănătos și la atenuarea simptomelor inflamatorii ale intestinului.

 • Poate fi adăugat la alimente, inclusiv sosuri , carne, pansamente , condimente legume și multe altele
 • Studiile arată că oregano previne ateroscleroza sau înfundarea arterelor.
 • Ajută in problemele digestive atunci când este lut pe cale orală
 • Proprietăți antiparazitare
 • Protejează împotriva infecțiilor fungice, potrivit cercetărilor din rapoartele științifice

 Peppermint (Mentha piperita)

Menta este o planta bine cunoscuta si in utilizarea pentru ulei esential. Mirosul său este ascuțit și proaspăt, iar una dintre componentele sale principale este mentolul. În ultima vreme, a fost folosit ca aromă în guma de mestecat . Menta este de origine europeană și are numeroase avantaje pentru sănătate.

 • Uleiul de ulei ajută la ameliorarea simptomelor la cei cu Sindromul Colonului Iritabil (IBS) atunci când este luat intern. Poate fi consumat ca un ulei esential in apa sau sub forma de capsula
 • Poate fi folosit pentru a aroma alimente și ceaiuri
 • Poate fi util în cazul durerilor de cap sau a  tensiunii atunci când este aplicat pe spatele gâtului sau difuzat
 • Aplicat local, poate ajuta la infecții fungice ale unghiilor
 • Un studiu din 2012 a arătat o protecție împotriva infecțiilor cutanate
 • Inhalarea unui amestec de plante care conține si mentă  minimizeaza  infecțiile superioare ale căilor respiratorii
 • Aplicat topic, uleiul de menta  ajută in minimizarea pruritul datorat sarcinii, potrivit studiilor. Dacă sunteți gravidă, discutați despre utilizarea acestuia cu medicul dvs. înainte de a utiliza fie topic, fie oral.
 • Aplicat topic, ajută la reducerea iritării pielii asociate eczemelor
 • Un studiu realizat în 2014, arata ca atuci când a fost aplicat pe scalp,  poate ajuta la creșterea părului

Instrucțiuni: Utilizați un difuzor . Puneți 2-3 picături în difuzor împreună cu apă. Inhaleaza. De asemenea, puteți pune câteva picături într-un pahar de apă pentru a lua oral.

 Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)

Rozmarinul este o plantă comună care este cultivată adesea în grădini. Sa demonstrat că are multe beneficii pentru sănătate și, potrivit unui articol din The New York Times , rozmarinul joacă un rol important în dieta uneia dintre cele mai sănătoase și cele mai vechi populații longevive  din lume - cei care locuiesc în Acciaroli, Italia. Rozmarinul poate fi folosit pentru următoarele:

 • Poate fi adăugat la alimente, inclusiv sosuri , marinate și condimente de legume
 • Un studiu din 2017 a concluzionat: "Inhalarea uleiului esential de rozmarin a crescut memorarea numerelor"
 • Un studiu din 2016 a arătat o îmbunătățire a funcției creierului la subiecții cu probleme de memorie
 • Un studiu din 2015 a arătat o creștere a părului îmbunătățită atunci când a fost aplicată topic pe scalp. Cu toate acestea, a durat șase luni pentru ca creșterea să fie vizibila.
 • Acest ulei esential ajuta la relaxarea muschilor si la ameliorarea spasmelor musculare atunci cand este folosit in timpul unui masaj
 • Rozmarinul este un antioxidant puternic , potrivit studiilor

ATENȚIE: Unii oameni pot fi sensibili la acest ulei esențial atunci când este aplicat topic, pot apărea reacții cutanate

Instrucțiuni: Utilizați un difuzor . Puneți 2-3 picături în difuzor împreună cu apă dupa care inhalati. De asemenea, puteți pune câteva picături într-un pahar de apă pentru a lua oral. Rozmarinul se se potriveste bine cu uleiurile de lavandă și mentă . 

 Spearmint ( Mentha spicata , sinonim  Mentha viridis )

De asemenea, cunoscut sub numele de menta de gradina. Nativ în Europa și Asia, spearmintul a fost folosit de secole pentru aroma sa. La sfârșitul anilor 1800, Charles Wrigley a adăugat spearmint la extractul de plante din Maya și Aztec cunoscut sub numele de chicle . Acest extract de cauciuc este mai bine cunoscut astăzi ca guma de mestecat . Cuvantul spaniol pentru guma de mestecat este chicle . Spearmint are numeroase beneficii pentru sănătate și este utilizat pe scară largă de mulți.

 • Poate fi consumat ca  ceai sau prin adăugarea a câteva picături de ulei în apă caldă
 • Ajută la îmbunătățirea memoriei, potrivit unui studiu din Jurnalul de Medicină Alternativă și Complementară
 • Are proprietăți antifungice
 • Ajută la reducerea inflamației în articulații, în conformitate cu BMC Journal Complementary and Alternative Medicine
 • Se utilizează pentru a trata infecțiile sinusurilor in medicina populară turcă
 • Ajută la optimizarea nivelelor hormonale la femei, potrivit unui studiu din domeniul fitoterapiei

Instrucțiuni: Utilizați cu difuzor . Puneți 2-3 picături în difuzor împreună cu apă, dupa care inhalati. De asemenea, puteți pune câteva picături într-un pahar de apă pentru a lua oral.

 Cimbru ( Thymus vulgaris )

De asemenea, cunoscut sub numele de cimbru roșu, cimbru este o planta veche cu proprietăți medicinale. A fost folosită de egipteni în timpul îmbălsămării și de romani în toată Europa pentru a ajuta la purificarea locuințelor. Această planta medicinala a fost menționată pentru prima dată în Papierul Ebers , un vechi text medical datând din secolul al 16- lea î.Hr. 

Glanda timus, care ajută la maturizarea sistemului imunitar, a fost numită timus datorită asemănării sale cu frunza de cimbru. In mod ironic, cimbrul ajuta la combaterea infectiilor si are proprietati antibacteriene si anti-virale. Thymolul este un ingredient activ cunoscut al plantei.

 •  Poate fi adăugat la alimente, inclusiv supe , sosuri , dressing și multe altele

 • Utilizați cu moderatie pentru ca o doză mare poate provoca un stomac deranjat

Se potriveste bine cu rozmarinul

 Instrucțiuni: Utilizați cu difuzor . Puneți 2-3 picături în difuzor împreună cu apă dupa care inhalati. De asemenea, puteți pune câteva picături într-un pahar de apă pentru a lua oral.

 Wintergreen ( Gaultheria procumbens )

Wintergreen era folosită in culturile indigene din America de Nord. Infuzată în ceai, a fost consumată pentru a ajuta la eliminarea durerilor, a durerilor de gât cauzate de infecțiile virale. Frunzele au fost, de asemenea, mestecate de americani nativi pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare.

 Atenție: Consultați-vă cu medicul înainte de a vă consuma dacă luati medicamente pentru tratarea sângelui.

 • Poate fi adăugat la alimente pentru aromatizare suplimentară
 • Poate fi consumat cu  ceai

Instrucțiuni: Utilizați cu difuzor. Puneți 2-3 picături în difuzor împreună cu apă, dupa care inhalati. Câteva picături pot fi puse într-un pahar cu apă pentru a se lua oral.

 Referinte stiintifice:

1. Journal of  Ethnopharmacology. 2016 Dec 24;194:937-946. doi: 10.1016/j.jep.2016.10.083. Epub 2016 Nov 1.

2. Mol Neurobiol. 2016 Nov;53(9):6557-6567. doi: 10.1007/s12035-016-9693-9. Epub 2016 Jan 14. Anise improves memory

3. Clinical  Nutrition. 2015 Dec;34(6):1146-54. doi: 10.1016/j.clnu.2014.11.012. Epub 2014 Nov 27.

4. Liu C, Liao J-Z, Li P-Y. Traditional Chinese herbal extracts inducing autophagy as a novel approach in therapy of nonalcoholic fatty liver disease. World Journal of Gastroenterology. 2017;23 (11):1964-1973. doi:10.3748/wjg.v23.i11.1964.

5. Toth PP, Patti AM, Nikolic D, et al. Bergamot Reduces Plasma Lipids, Atherogenic Small Dense LDL, and Subclinical Atherosclerosis in Subjects with Moderate Hypercholesterolemia: A 6 Months Prospective Study. Frontiers in Pharmacology. 2015;6:299. doi:10.3389/fphar.2015.00299.

6. Phytotherarpy Research. 2016 Sep;30(9):1404-11. doi: 10.1002/ptr.5646. Epub 2016 May 24.

7. Journal Clinical Psychopharmacology. 2017 Aug;37(4):468-471. doi: 10.1097/

8. Cortés-Rojas DF, de Souza CRF, Oliveira WP. Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 2014;4(2):90-96. doi:10.1016/S2221-1691(14)60215-X.

9. Phytomedicine. 2012 Aug 15;19(11):969-76. doi: 10.1016/j.phymed.2012.05.014. Epub 2012 Jun 26.

10. Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integrative Medicine Insights. 2016;11:11-17. doi:10.4137/IMI.S36273.

11. Intorasoot A, Chornchoem P, Sookkhee S, Intorasoot S. Bactericidal activity of herbal volatile oil extracts against multidrug-resistant Acinetobacter baumannii. Journal of Intercultural Ethnopharmacology. 2017;6(2):218-222. doi:10.5455/jice.20170411091159. (Ginger’s antimicrobial properties)

12. Salamati A, Mashouf S, Mojab F. Effect of Inhalation of Lavender Essential Oil on Vital Signs in Open Heart Surgery ICU. Iranian Journal of Pharmaceutical Research : IJPR. 2017;16(1):404-409.

13. Complement Ther Med. 2015 Jun;23(3):331-8. doi: 10.1016/j.ctim.2014.12.001. Epub 2014 Dec 11.

14. Complement Ther Clin Pract. 2016 Nov;25:75-80. doi: 10.1016/j.ctcp.2016.08.002. Epub 2016 Aug 3.

15. Journal  of Hand Therapy. 2017 Aug 10. pii: S0894-1130(16)30251-4. doi: 10.1016/j.jht.2017.07.004.

16. Lee BH, Lee JS, Kim YC. Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice. Toxicological Research. 2016;32(2):103-108. doi:10.5487/TR.2016.32.2.103.

17. Hong-kui Wei, Gang Chen, Ruo-Jing Wang, Jian Peng, Oregano essential oil decreased susceptibility to oxidative stress-induced dysfunction of intestinal epithelial barrier in rats, In Journal of Functional Foods, Volume 18, Part B, 2015, Pages 1191-1199

18. Accessed February 14th, 2018 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691510001754

19. Puškárová A, Bučková M, Kraková L, Pangallo D, Kozics K. The antibacterial and antifungal activity of six essential oils and their cyto/genotoxicity to human HEL 12469 cells. Scientific Reports. 2017;7:8211. doi:10.1038/s41598-017-08673-9.

20. Phytomedicine. 2012 Aug 15;19(11):969-76. doi: 10.1016/j.phymed.2012.05.014. Epub 2012 Jun 26.

21. Ben-Arye E, Dudai N, Eini A, Torem M, Schiff E, Rakover Y. Treatment of Upper Respiratory Tract Infections in Primary Care: A Randomized Study Using Aromatic Herbs. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine : eCAM. 2011;2011:690346. doi:10.1155/2011/690346.

22. Akhavan Amjadi M, Mojab F, Kamranpour SB. The Effect of Peppermint Oil on Symptomatic Treatment of Pruritus in Pregnant Women . Iranian Journal of Pharmaceutical Research : IJPR. 2012;11(4):1073-1077.

23. Oh JY, Park MA, Kim YC. Peppermint Oil Promotes Hair Growth without Toxic Signs. Toxicological Research. 2014;30(4):297-304. doi:10.5487/TR.2014.30.4.297.

24. Accessed January 27, 2018  https://www.nytimes.com/2016/10/20/world/what-in-the-world/rosemary-and-time-does-this-italian-hamlet-have-a-recipe-for-long-life.html?_r=0

25. O.V. Filiptsova, L.V. Gazzavi-Rogozina, I.A. Timoshyna, O.I. Naboka, Ye.V. Dyomina, A.V. Ochkur, The essential oil of rosemary and its effect on the human image and numerical short-term memory, In Egyptian Journal of Basic and Applied Sciences, Volume 4, Issue 2, 2017, Pages 107-111.

26. Neuroscience Letter. 2016 May 27;622:95-101. doi: 10.1016/j.neulet.2016.04.048. Epub 2016 Apr 22.

27. Skinmed. 2015 Jan-Feb;13(1):15-21. Rosemary helps hair growth

28. Pathophysiology. 2017 Sep 14. pii: S0928-4680(17)30005-6. doi: 10.1016/j.pathophys.2017.08.002.

29. Herrlinger KA, Nieman KM, Sanoshy KD, et al. Spearmint Extract Improves Working Memory in Men and Women with Age-Associated Memory Impairment. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2018;24(1):37-47. doi:10.1089/acm.2016.0379.

30. Pearson W, Fletcher RS, Kott LS, Hurtig MB. Protection against LPS-induced cartilage inflammation and degradation provided by a biological extract of Mentha spicata. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2010;10:19. doi:10.1186/1472-6882-10-19.

31. Karaca, N., Demirci, B. & Demirci, F. (2018). Evaluation of Lavandula stoechas L. subsp. stoechas L., Mentha spicata L. subsp. spicata L. essential oils and their main components against sinusitis pathogens. Zeitschrift für Naturforschung C, 0(0), pp. -. Retrieved 3 Mar. 2018, from doi:10.1515/znc-2017-0150

32. Phytotherapy Research. 2007 May;21(5):444-7.

33. Roy S., Chaurvedi P., Chowdhary A. Evaluation of antiviral activity of essential oil of Trachyspermum Ammi against Japanese encephalitis virus. Pharmacognosy Research. 2015;7(3):263–267. doi: 10.4103/0974-8490.157977.