Aromaterapia ca și metodă complementară sau alternativă de tratament a fost utilizată cu succes încă din antichitate și încet dar sigur își reia locul în fruntea terapiilor.

Iată 11 dintre cele mai frecvente și mai cunoscute beneficii ale uleiurilor de la Doterra:

1. Uleiurile esentiale doTerra echilibreaza hormonal

Utile pentru a ajuta reglarea nivelurilor de estrogen și progesteron s-au dovedit a fi clary sage, geranium și thyme. Totodată, în urma unor studii de laborator s-a dovedit faptul că geranium combinat cu rose au rolul de a regla nivelul estrogenului la femei. Special pentru a sprijini echilibrul hormonal și foarte util în perioada menstruaţiei, doTERRA a creat blendul Clary Calm.

2. Uleiurile esentiale doTerra cresc imunitatea și lupta cu infecţiile

Utile în aceste scopuri s-au dovedit a fi oregano ( puternic antiviral si antibacterian – antibioticul naturii), myrrh (smirna), ginger (ghimbir), lemon, eucalipt, frankinscence(tămâie – un real sprijin imunitar și suport în refacerea celulară), peppermint(menta) si scorțișoară. In urma studiilor s-a dovedit faptul că, eficacitatea uleiurilor esențiale în lupta cu ciupercile, virozele și bacteriile patogene, precum staphylococcus aureus, helicobacter pylori sau candida albicans, se datorează proprietăților acestora de a diminua rezistența la antibiotic. De reținut este și faptul că, pentru a construi o imunitate într-un mod sănătos, doTERRA a îmbinat un număr de 5 uleiuri (coaja de portocală sălbatică, frunze de eucalipt, baton si frunze de scorțișoară, cuişoare si frunze si flori de rozmarin), toate creând un blend imunomodulator, OnGuard, care poate fi un real sprijin în perioadele în care virușii și infecţiile își fac de cap.

3. Dobândirea unei digestii sănătoase cu uleiurile esentiale doTerra 

Uleiurile esențiale pot stimula digestia, pot calma stomacul, pot combate indigestia, diareea, spasmele sau afecțiunile sistemului gastrointestinal. Mai mult decât atât, asociate cu enzime digestive (Terrazyme sau Gx-assist) și probiotice (Pb-assist) fac ca absorbția nutrienţilor din mâncare să se facă mai ușor, iar digestia să fie mai rapidă și eficientă. Dintre uleiuri se remarcă ghimbirul, care grăbește digestia, combate constipaţia și ulceraţiile (într-un articol publicat în Word Journal of Gastroenterology se arată că uleiul esențial de ghimbir ajută la golirea intestinelor la persoanele care sufera de digestie, favorizând reducerea gazelor, a balonării și a disconfortului abdominal), peppermint ( uleiul esențial de mentă), a cărui utilizare pe o perioadă de cel puțin 4 săptămâni a demonstrat o îmbunătățire rapidă in cazul simptomelor gastritei. Mai sunt de ajutor și fennel(chimenul), lemongrass, marjoram(maghiran), black pepper(piper negru) sau juniper berry( ienupar). Ca și pentru celelalte principale probleme în care uleiurile esențiale pot fi de ajutor și pentru digestie, doTERRA a creat un blend menit să ajute, respectiv Zengest.

4. Uleiurile esentiale doTerra energizeaza și revitalizeaza organismul

Într-un articol publicat în revista Journal of the International Society of Sports Nutrition se arată că uleiul esențial de mentă (peppermint) crește capacitatea de oxigenare a creierului, crește nivelul de efort și reduce senzația de oboseală la cei care o consumă în apă timp de 10 zile. Energizante pot fi și diferite combinații ale citricelor(grapefruit, lemon, lemongrass, etc) cu mentă sau rozmarin. Blendul creat de doTERRA pentru energizarea organismului este numit Citrus Bliss.

5. Uleiurile esentiale doTerra imbunătățesc funcțiile creierului

Cu efectele lor neuroprotective și de îmbunătățire a abilităților cognitive, uleiurile esențiale s-au dovedit a fi de ajutor pentru oamenii care suferă de boli precum Alzheimer sau demență. Conform unui studiu publicat în revista Frontiers of Aging Neuroscience, cercetătorii au descoperit faptul că uleiurile esențiale îmbunătățesc în mod natural funcțiile creierului și reduc inflamaţia. De asemenea ele ajută pe timpul studiului la sporirea capacității de concentrare și stimulează memoria. Utile în aceste scopuri pot fi menta, lavanda dar și blendul In tune, creat special de doTERRA pentru concentare.

6. Uleiurile esentiale doTerra reduc stresul emoțional și anxietatea

Acestea două sunt poate cele mai cunoscute beneficii ale aromaterapiei, iar cele mai utile uleiuri esențiale sunt lavanda, muşeţelul roman, bergamot, ylang ylang, portocală sălbatică, trandafir, tămâia sau vetiver. În urma unui studiu făcut s-a concluzionat că difuzarea uleiului esențial de trandafir timp de 4 ore pe parcursul tratamentului hemodialitic, diminuează sentimentul de anxietate al pacienților. Totodată, conform unui studiu publicat în Complementary Therapies in Clinical Practice, aromaterapia, respectiv difuzarea uleiurilor esențiale de trandafir și lavandă timp de 4 săptămâni, reduce depresia post-partum. Având în vedere importanța echilibrului emoțional, doTERRA a creat atât blendurile Balance și Elevation, dar si o întreagă gamă de uleiuri emoționale, compusă din Motivate, Cheer, Passion, Peace, Forgive și Console.

7. Uleiurile esentiale doTerra ameliorează durerile

Aromaterapia s-a dovedit a fi de ajutor inclusiv în dureri postoperatorii, pe timpul travaliului sau în cazul nevralgiilor. Un studiu clinic a arătat o diminuare vizibilă a durerilor de gât la persoane suferind de afecțiuni cervicale, în urma masării zonei afectate timp de 4 săptămâni, după baie, cu un amestec de maghiran, piper negru, lavandă si mentă. Utile pentru acest scop sunt: lavandă, eucalipt, mentă, muşeţel, rozmarin, maghiran(majorat), cimbru(thyme), tămâia, turmenicul, ghimbirul sau smirma. Pentru ameliorarea durerilor, doTERRA a creat blendul Deep Blue, un puternic antiinflamator, excelent ajutor și în cazul afecțiunilor reumatice.

8. Uleiurile esentiale doTerra ajuta in sănătatea pielii și a părului

Uleiurile esențiale pot calma pielea iritată, reduce ridurile, reduce petele pigmentare, reduce acneea, pot proteja pielea de arsurile solare și pot întări firul de păr. Conform unui articol publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, cel puțin 90 de uleiuri esențiale pot fi utile și recomandate pentru a fi utilizate în probleme dermatologice, în cel puțin 1500 de combinații. Ceea ce sporește beneficiile este abilitatea uleiurilor esențiale de a lupta împotriva agenților patogeni responsabili pentru majoritatea infecțiilor dermatologice. Pot fi utile pentru a calma inflamaţiile pielii precum dermatita, eczemele, lupusul sau afecțiunile alergice. Totodată, conform unui studiu realizat în anul 2015, s-a observat faptul că utilizarea uleiului esențial de rozmarin de către persoanele suferind de calviţie, după 6 luni, a favorizat calmarea iritaţiei și creșterea părului. Cele mai bune uleiuri esențiale în tratarea afecțiunilor pielii și părului sunt: lavanda, muşeţel, tămâie, melaleuca( arborele de ceai), geranium, smirna, helichrysum, romain și clary sage( salvie). Totodată special pentru calmarea problemelor pielii, doTERRA a creat gama Hd clear.

9. Uleiurile esentiale doTerra reduc toxicitatea

O altă problemă a societății actuale este toxicitatea, atât a organismului, acumulată prin ceea ce consumăm, cât și toxicitatea din mediul înconjurător sau din casele noastre. De multe ori încercând să curăţăm locuința folosim produse care aduc o mai mare toxicitate a mediului. Astfel utile în reducerea toxicităţii organismului pot fi uleiurile esențiale de lămâie, grapefruit, pătrunjel, chimen, lemongrass, mentă, ghimbir sau blendul Zendocrine. Când vorbim despre reducerea toxicităţii casei, ne putem gândi la a folosi grapefruit, portocală, lămâie, lemongrass, eucalipt, scorțișoară, mentă, arbore de ceai, dar și blendul Purify sau produsele de curățare din gama OnGuard.

10. Uleiurile esentiale doTerra calmează durerile de cap și migrenele

Uleiurile esențiale pot fi de mare sprijin în cazul acestor afecțiuni pentru că ele tratează cauza și nu doar maschează(calmează) durerea. De asemenea, ele îmbunătățesc circulația sangvină și reduc stresul( principala cauză a migrenelor). De ajutor în acest sens pot fi lavanda, menta, eucaliptul, rozmarinul dar mai ales blendul Past tense, creat special în acest scop.

11.Uleiurile esentiale doTerra imbunătățesc calitatea somnului

O altă problemă a societății actuale este lipsa sau dereglarea programului de somn. Prin depășirea în mod repetat a orelor recomandate pentru odihnă sau adoptarea unor obiceiuri nesănătoase înainte de culcare este influențată secreţia de melatonină, responsabilă cu calitatea somnului. De ajutor în acest sens pot fi lavanda, muşeţelul, ylang ylang, bergamot, vetiver, tămâia, cedrul, dar mai ales blendul în care acestea sunt incluse, Serenity.

Acestea sunt doar cele mai utilizate 11 direcții de acțiune ale uleiurilor esențiale, însă în realitate ele sunt mult mai multe și acoperă o gamă largă de afecțiuni și nevoi ale societății actuale, iar noua nu ne ramane decat sa le descoperim multiplele beneficii.